Alexander Karlsson - Pappa, webbutvecklare och amatörfotograf

 

Blogg

Lightroom 3.0 Beta

10 december, 2009

Jag har under kvällen snabbt testat beta-versionen av Adobe Lightroom 3. Lightroom är en bildbehandlingsmjukvara inriktade för fotografer.

Importering av bilder

Det första man möts av när man startar Lightroom och ska importera in bilder är det nya gränssnittet. Det är genomarbetat och jag gillar det skarpt. Det tog några minuter för mig att hitta var man valde vilka bildsessioner man ville importera, men när jag väl gjorde detta så var hur självklart som helst. Ett stort plus.

Publiceringsläge

En annan stor, kanske den största nyheten (åtminstone i beta-versionen) är publicerings-funktionen med bland annat ett plug-in från Flickr som gör att man kan redigera sina uppladdade bilder på flickr direkt från Lightroom. En väldigt intressant lösning som jag tror gör att många andra företag och tjänster får upp ögonen för vad man kan integrera med Lightroom.

Snabbare?

Det lilla jag har testat vill jag nog påstå att Adobe har lyckats förbättra prestandan ytterligare i denna version men förhoppningsvis blir ännu bättre när den skarpa versionen av Lightroom kommer ut.

Helt klart ett program som jag definitivt kan rekommendera till alla som gillar att fotografera. Det kostar i skrivande stund ca 3200kr och kan säkerligen avskräcka en hel del, men ack så bra det är!